Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok devlet kurum ve kuruluşu yardıma muhtaç vatandaşlara sosyal yardımlarda bulunmaktadır. Şartlı eğitim yardımı da bunlardan bir tanesidir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu yardım, muhtaçlık sınırının altında yaşayan ailelerin eğitim gören çocuklarını kapsamaktadır.
Yardımdan faydalanabilmek için şartlı eğitim yardımı başvuru formu doldurmanız gerekecektir. Form doldurmak isten vatandaşlar, kendilerine en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet binalarını ziyaret edebilmektedir. Bu ziyaret esnasında sizlere bir form verilecek ve bu form üzerinde sosyal durumunuzu belirlemeye yönelik sorular yer alacaktır. Formu ve gerekli belgeleri teslim etmeniz durumunda ise başvurunuz alınır.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Şartları Nelerdir?
Şartlı eğitim yardımı şartları nelerdir sorusu dar gelirli aileler tarafından sıkça sorulur. Şartlı eğitim yardımından faydalanabilmek için şu şartları taşımanız gerekecektir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Haneye giren toplam gelirin asgari ücretten düşük olması
- Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmamak
- Öğrencinin eğitim hayatına devam etmesi
- 1 ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamak
- Çocuğun ilkokul, ortaokul veya lise düzeyinde eğitim görmesi
Bu şartları sağlayan öğrenciler ve aileleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen şartlı eğitim yardımından faydalanabilmektedir. Bu yardımlar sayesinde çocuğunuzun eğitim ihtiyaçlarını çok daha kolay bir şekilde karşılayabilirsiniz.
Şartlı Eğitim Yardımı Lise Nedir?
Muhtaçlık sınırının altında yaşayan dar gelirli aileler, şartlı eğitim yardımı lise nedir sorusunu yönelterek yanıt aramaktadır. Şartlı eğitim yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yardıma muhtaç vatandaşların eğitim gören çocukları için verilen bir nakdi para yardımıdır. Bu yardım ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören çocuklara verilmektedir.
Şartlı eğitim yardımı, lise düzeyinde eğitim gören dar gelirli öğrencileri de kapsar. Eğer çocuğunuz 9, 10, 11 veya 12. sınıfta eğitim görüyorsa sizler de bu yardımdan faydalanabilirsiniz. Yardıma başvuruda bulunabilmek için size en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet noktasına giderek form doldurmanız yeterlidir.
Şartlı Eğitim Yardımı Nereden Alınır?
Şartlı eğitim yardımı nereden alınır sorusunun yanıtı dar gelirli aileler tarafından merak edilir. Şartlı eğitim yardımı alabilmek için öncelikle bir başvuru gerçekleştirmeniz gerekir. Başvurular, bakanlığa bağlı il müdürlükleri veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla alınmaktadır. Bu kurumlara giderek sizlere verilen formu doldurmanız başvuru için yeterli olacaktır.
30 günlük incelemenin ardından başvuru sonucunuz cep telefonunuza kısa mesaj olarak gönderilir. Eğer başvurunuz olumlu sonuçlanmışsa PTT şubelerine giderek her ay yardım tutarını çekebilirsiniz. Şartları sağladığınız takdirde lise son sınıfa kadar bu yardımlar sürecektir. Maddi durumda meydana gelen değişiklikler ve çocuğun eğitim durumunda oluşan farklılıklar yardımın kesilmesine neden olabilir.
Şartlı Eğitim Yardımı Kaç Ayda Verilir?
Şartlı eğitim yardımı kaç ayda verilir sorusunun yanıtına gelecek olursak, şartlı eğitim yardımı yılın 9 ayı ailelerin hesabına yatırılmaktadır. Bu yardım her yıl ekim-haziran ayları arasında PTT şubelerine yatırılır ve çekime hazır hale gelir. Aileler kimlik kartları ile birlikte PTT şubelerine giderek her ay bu yardım tutarını nakit para şeklinde alabilir.
Bazı durumlarda şartlı eğitim yardımının 2 ayda 1 defa yapıldığı da söylenebilir. Eğer sizlere 2 ayda 1 yardım alacağınız söylenirse bu aylar ocak, mart, mayıs, temmuz, eylül ve kasımdır. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi şartlı eğitim yardımı genellikle okulların açık olduğu 9 ay boyunca verilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?
Şartlı eğitim yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından eğitim öğretim dönemi boyunca dar gelirli ailelerin çocuklarına verilen nakdi para yardımıdır. Şartlı eğitim yardımı ne kadar sorusunun yanıtı ise aşağıda sıralanmıştır:
- İlköğretim düzeyinde eğitim gören kız çocuklar için 50, erkek çocuklar için 45 TL
- Ortaöğretim düzeyinde eğitim gören kız çocuklar için 75, erkek çocuklar için 55 TL
Bu tutarlar çocuk başına aileye ödenmektedir. Örneğin ailenin ilköğretim düzeyinde eğitim gören bir kız bir de erkek çocuğu varsa alacağı toplam ücret 95 TL’dir. Eğitim düzeyi arttıkça ailenin alacağı yardım tutarı da artış gösterecektir.
PTT Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama
Şartlı eğitim yardımı PTT şubeleri üzerinden alındığı için bu yardıma PTT yardımı ismi de verilebilmektedir. PTT şartlı eğitim yardımı sorgulama işlemi ise yardım başvurusunun güncel haline bakmak isteyen vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Eğer sorgulama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız internet tarayıcınız üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine gitmeniz yeterli olacaktır.
Bu adrese gittiğinizde daha önce yapmış olduğunuz başvuruların güncel durumu karşınıza çıkar. Aynı zamanda cep telefonunuzdan ALO 144 numaralı sosyal yardım hattını arayarak şartlı eğitim yardımı başvurunuzu sorgulayabilir ve aklınıza takılan tüm soruların yanıtını anında alabilirsiniz. Başvurular genellikle 30 gün içerisinde sonuçlandırılarak sisteme kayıtlı olan cep telefonunuza SMS olarak gönderilir.
Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatar?
Şartlı eğitim yardımı ne zaman yatar gibi sorular başvuru sahipleri tarafından sıklıkla sorulur. Şartlı eğitim yardımı genellikle ilgili ayın 24’ü ile 28’i arasında hesaplara yatırılır. Ancak bazı zamanlarda yoğunluk yaşanabildiği için ödemeler diğer aya sarkabilir. Bu nedenle vatandaşların ödeme aylarında sorgulama yapması ve ilgili kurumu cep telefonu ile araması gerecektir.
Şartlı eğitim yardımının 2 ayda 1 hesaplara yatırıldığı unutulmamalıdır. Örneğin temmuz ayında ödeme aldıysanız diğer ödeme eylül ayında yapılacaktır. Çocuğun eğitim öğretim hayatı devam ettikçe ve sizler şartları sağladıkça bu ödemeler yapılmaya devam edecektir. Daha fazla bilgi almak isteyen vatandaşların kurum ile iletişime geçmesi gerekir.
Şartlı Eğitim Yardımı Neden Eksik Yatıyor?
Şartlı eğitim yardımı alan aileler, bazı aylarda eksik ödeme aldıklarını söylemektedir. Şartlı eğitim yardımı neden eksik yatıyor sorusu ise bu aileler tarafından sıkça sorulur. Şartlı eğitim yardımı, adından da anlayabileceğiniz üzere şart koşularak sizlere verilir. İstenen şart ise öğrencinin bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamasıdır. Eğer öğrenci 4 günden fazla devamsızlık yaparsa yardım eksik yatabilir.
Çocuğunuz 4 günden fazla devamsızlık yapmamasına rağmen yardım tutarı eksik yattıysa kurum ile iletişime geçmeniz gerekebilir. Bunun için cep telefonunuzdan ALO 144 numaralı sosyal destek hattını aramanız yeterlidir. Kurum personelleri sizlere eğitim yardımının neden eksik yattığı ile alakalı bilgi verecektir.
Şartlı Eğitim Yardımı Neden Kesilir?
Şartlı eğitim yardımı neden kesilir gibi sorular aileler tarafından pek çok kez sorularak yanıt aranır. Şartlı eğitim yardımı aşağıda sıralanan durumların yaşanması halinde kesilebilir:
- Eğer çocuk 1 ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yaparsa
- Okul veya ikametgah adresinin değişmesine rağmen bakanlığa bilgi verilmezse
- Öğrenci liseden mezun olursa veya eğitim hayatı herhangi bir nedenden ötürü son bulursa
- Şartlardan herhangi biri ortadan kalkarsa
Yukarıda sıralanan durumlarda şartlı eğitim yardımı süresiz olarak kesilebilmektedir. Bu durumlardan kaçınarak çocuğunuz için eğitim hayatı boyunca yardım almanız mümkündür. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız bakanlığa ait resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.