Hane yardımları Türkiye içerisindeki dar gelirli veya yoksul olarak belirlenen kimselere; yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan yardım ödeneklerine verilen genel bir tanımdır. Hane yardımı başvurusu kapsamında verilen bu ödeneklerin tümü, T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kontrolüne tabiidir.
Hane Yardımı Nedir? Ne Demektir?
Hane yardımı başvuru akabindeki süreçler, kişilerin ihtiyaç veya muhtaçlık durumlarına göre belirlenir. Hane yardımlarının genel tanımı ise maddi anlamda düşkünlük belirtisi gösteren ailelerin yardım alması anlamına gelir. Hane yardımı altındaki ihtiyaçlar şunlardır:
- Nakit, kira, erzak, doğalgaz, gıda, giyim, mobilya, sağlık, elektrik ve eşya yardımları
Diğer Hane Yardımı Nedir?
Diğer hane yardımı başvurusu altında belirlenen yardımlar, direkt hane yardımı altında görülmeyen ihtiyaçlar olarak tanımlanır.
Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hane yardımı başvurusu yapmak için kişilerin başvurabilecekleri yetkili kurumlar şunlardır:
- Valilikler
- Kaymakamlıklar
- Belediyeler
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü
Hane Yardımı Başvuru Sorgulama
Hane yardımı başvuru sorgulama işlemleri için başvuru sahiplerinin, bağlı bulundukları yetkili kurumlara gitmeleri gerekir. Aynı zamanda online sistemlerin kullanımı da mümkündür. Fakat kişinin öncelikli olarak ilk başvurduğu kuruma başvurması daha kolaydır.
Hane Yardımı Başvuru Formu
Hane yardımı başvuru formu erişimi için yetkili kurumların yanı sıra resmi internet siteleri de kullanılabilir. Hane yardımı başvurusu adına sistemleştirilen pek çok online platform bulunur.
Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası
Hane yardımı başvurusu için kullanılabilecek telefon numaraları da benzer şekilde T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın inisiyatifindedir. Başvurulan kurumlara göre kullanılabilecek resmi telefon hatları şunlardır:
- ALO 153
- ALO 183
- ALO 144
Hane Yardımı Tek Seferlik Mi?
Tek seferlik hane yardımları görülebildiği gibi kimi durumlarda daimi olarak devam eden diğer sosyal yardım kampanyalarının varlıkları da ayrıca bilinir.
Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?
Hane yardımlarının tarihleri de başvurulan program kapsamında değişir. Ancak pek çok sürekli hane yardımı, ay başı veya başvuru akabinde yatırılır.
Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?
Hane yardımı tarihleri yukarıda da bildirildiği gibi farklı süre zarflarını kapsayabilir. Bu anlamda ödenek sağlayan kurumun prosedürü önem taşır.
Hane Yardımı Ne Kadar?

Hane yardımlarının miktarı için söylenebilecek tutarlar, yine kurum ve kuruluşla özelinde değişir. Ancak örnek vermek gerekirse; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yoksul kimseler için belirlediği ilk tutarın 1250 TL şeklinde olduğu söylenebilir. Diğer tutarlar da 100 TL ile 2000 TL arasında değişkenlik gösterir.
Hane Yardımı Teslim Edilebilir Ne Demek?
Teslim edilebilir hane yardımı, başvuru sonucunun olumlu olduğunu ve kısa süre içerisinde kişiye ulaştırılacağı anlamına gelir.
Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?
Kapsam dışına çıkan hane yardımı terimi, yardımın onaylandığı ve ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırılmak üzere yola çıktığını ifade eder.
Hane Yardımı Nasıl ve Nereden Alınır?
Hane yardımı almak için onaylanan başvuru akabinde kişilere SMS yoluyla ileti gönderilir. Fakat bu ödemeler tip ve tutarlarına göre alternatif yöntemlerle ulaştırılır. Para yardımları PTT üzerinden, diğer yardımlar ise direkt ev adreslerine gönderilir.
Hane Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hane yardımı başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Hane üyelerinin bilgileri
- İkametgah bilgisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kira sözleşmesi
- Muhtaçlık belgesi
- Mal beyanları
- SGK dökümü
Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?
Hane yardımı hak sahibi başvuru yapan kişinin başvurusunun olumlu sonuçlandığını ve yardımı alacağını işaret eder. Hane yardımı başvurusu genelindeki hak sahibi terimi ise yardımı alacak birincil kişiyi ifade eder.
Ayrıca Bakınız: SGK Cenaze Yardımı Nasıl Alınır? Gereken Belgeler Nelerdir?