1. Anasayfa
  2. Genel

Bireysel Emeklilikte Fon Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bireysel Emeklilikte Fon Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
0

Bireysel emeklilik geleceğini düşünüp genç yaşından itibaren birikim yapan ve devlete yatırım yapan bireylerin, yaşlılıklarında devlet katkısıyla daha fazla para miktarı almak isteyenlerin baş vurduğu bir seçenektir. Devlet katkısı dışında daha fazla getiri isteyen bireyler fon getirilerini ekletebilirler.

Bireysel Emeklilikte Fon Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bireysel fon seçimi yapılırken şu maddeleri de gözden geçirmek iyi olacaktır.

  • Bireyler, kendi risk düzeylerine göre belirleyebilir. Risk grupları düzeyime göre düşük, orta ve yüksek olur. Riski yüksek olan fonların getirileri de yüksek olur. Genelde orta vadeli getirisi olan fonlar tercih edilmektedir.
  • Bireysek emeklilik getirisinde devlet katkısından yararlanmak için bireylerin 56 yaşını doldurmaları gerekir. Ve en az 10 sene boyunca bu sistemde kalmak gereklidir.
  • Fonların geçmişine bakıp uzun, orta ve kısa vade deki getirilerine göre seçim yapılabilir. Fonların geçmişi incelenirken 2 sene, 5 sene ve 10 senelik getirilerine bakılmalıdır. Getirilerin senelik enflasyon oranlarıyla karşılaştırılıp oranın üzerinde olup olmadığına bakmak iyi olacaktır.
  • Bireylerin tercihlerine göre senede 6 kere fon değiştirme hakları vardır. Her birey kendi fonlarının getirilerini kontrol ederek değiştirme hakları bulunur. Eğer en başta düşük risklerde başlandıysa zamanla enflasyon durumuna göre fon değiştirilebilir.

Bireysel Emeklilik Fonunda Erken Çıkış Kesinti Miktarı

Bireysel fon seçiminden sonra dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de olası bir çıkışta kesinti miktarıdır. Her fon her bireye uymayabileceği için bireylere çıkma hakkı tanınmıştır.

Erken çıkış olacağı zaman uygulanacak olan azami kesinti miktarı, kanunla belirtilmiş olsa da kurumdan kuruma göre farklılık göstermektedir.

Bireysel Emeklilikte Erken Çıkış Kesintileri

Bireysel Emeklilikte erken çıkış kesintisi aşağıdaki maddelere göre 3 başlıkta toplanmıştır.

  • Stopaj kesintisi oranları; birey 10 seneden erken olan çıkışlarda tüm varlığı üzerinden %15, 10 seneyi aşmışsa fakat 56 yaşına henüz ulaşmamışsa %10, 10 seneyi aşmış ve 56 yaşını tamamlamış bireylerin çıkışlarında %5’lik bir stopaj kesintisi olmaktadır.
  • Giriş Aidatı Kesintisi; Bireysel Emeklilik olduğu zaman emeklilik şirketleri tarafından yapılan sözleşmenin başladığı tarihlerdeki asgari ücrete bağlı olarak hesaplanmış olan giriş aidatının bir kısmı ertelenmiş olarak, bir kısmı da peşin olarak tahsil edilir. Peşin ödenen tüm tutar brüt asgari ücretin tamamının %10’unu geçemez.

Sisteme giriş yapıldığında taksitli ya da peşin olarak alınmış olan %10’luk kısmı ve ertelenmiş kısmının toplamı;

Erken ayrılmada giriş aidatı kesintisi; 3 seneden önce ayrılmış bireylerde brüt asgari ücretin %75i, 3- 6 sene arasındaki ayrılmalarda %50’sini, 6- 10 sene arasındaki ayrılmalarsa ise %25’ini geçmeden yapılamamaktadır.

  • Devlet katkısı kesintisi; 3 seneden önceki ayrılma durumunda devlet katkısının hepsi kesilmektedir. 3- 6 sene arasındaki ayrılmalarda devlet katkısının %85’i, 6- 10 sene arasındaki ayrılmalar olduğunda devlet katkısının %65’i, 10 yılı doldurmuş olan fakat 56 yaşını dolduramayan bireylerde ise %40 kesilme olmaktadır.

Devlet katkısının tamamını almak isteyen bireyler, Bireysel Emeklilikten emekli olmaları gerekmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.