1. Anasayfa
  2. Devlet Yardımları

Kullanılmayan Süt İzni Parası Nasıl Tahsis Edilir?

Kullanılmayan Süt İzni Parası Nasıl Tahsis Edilir?
0

Doğum yapan kadın çalışanlar için işyerleri tarafından kendilerine günlük 1,5 saatlik süt izni verilmelidir. Süt izni çalışanlar için temel bir hak olup kullanılmaması ya da kullandırılmaması halinde çalışan bu saatlerin yerine geçecek süt izni parası talep edebilmektedir.

Süt İzni Nedir?

5510 sayılı İş Kanunu kapsamında kadın çalışanların doğum öncesinde ve sonrasında toplamda 15 haftalık annelik izinleri bulunuyor. Çoğul gebelik olması halinde ise bu süreye iki hafta daha ekleniyor. Sağlık durumu iyi ve uygun olan çalışanlar ise doktor raporu kapsamında doğumdan önceki son üç haftaya kadar çalışmaya devam edebiliyorlar. Bu durumda ise doğum öncesinde kullanılmayan annelik izin hakları geçersiz sayılmıyor, doğum sonrasında kullanılabiliyor. Doğumdan sonra ise kadın çalışanlara verilen iznin bitmesi sonrasında bebekleri 1 yaşına gelinceye kadar günlük 1,5 saatlik süt izni yani emzirme hakkı bulunuyor. İlgili kanun kapsamında annelik halinin izninin bitmesinden itibaren çocuğun bakım ve yetiştirilmesi için kadın işçiler için ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve daha sonraki çocuklarda 6 ay süreler kapsamında yarım günlük izin verilmektedir.

Süt İzni Nasıl Kullanılır?

Süt izni kullanmak tüm doğum yapan kadın çalışanlar için tanınmış bir haktır. Bu kapsamda küçük çocuklarının emzirilmesi için kadın çalışanlara günlük 1,5 saatlik süt izni kullandırılması gerekmektedir. Süt iznin hangi saatlerde olacağı ve nasıl taksim edileceği de tamamen kadın çalışanın sorumluluğundadır. Bu sürelerin belirlenmesi için işverenin herhangi bir karışma hakkı yoktur. Kadın çalışan isterse süt iznini günlük tek seferde kullanabilir ya da saatleri taksim ederek mesai saatleri kapsamında kullanabilmektedir. Süt izni için çalışandan izin istemeye gerek yoktur ve aynı zamanda çalışanın da izni geçersiz saymaya hakkı bulunmamaktadır.

Süt İzni Kullanılmadığı Durumda Ne Olur?

Süt izni kullandırılmadığı durum ve hallerdeişletmeye 2020 yılı itibariyle 2 bin 809 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Bunun yanında çalışan kendi isteği ile süt izni kullanmıyorsa, bu sürelerin ücretleri kendisine yüzde 50 fazla olarak ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda 10 aylık süt izni kullanmayan bir asgari ücretli çalışana 3 bin lira ödeme yapılması gerekiyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir